Μυστικά απ'το stringing room

babolat

Διανύοντας τη 19η χρονιά συμμετοχής του στην Official Wimbledon Stringing Team, ο Πέτρος Μπίρης ήταν ο stringer του Nick Κύργιου, του ελληνοαυστραλού που έκανε την επική νίκη επί του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης Rafael Nadal και μας δίνει λίγα στοιχεία για τις ρακέτες του αλλά και αρκετών άλλων τενιστών. 

Το όνομά του με ρίζα ελληνική, προβάλλει για αρκετούς έμμεσα και ως ένα βαθμό τη χώρα μας, αν και ο ίδιος δυστυχώς δε γνωρίζει ελληνικά.

Ο Nick συνήθως φέρνει 3-4 ρακέτες για τον αγώνα μια μέρα πριν, τις οποίες ετοιμάζαμε το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. Αρχικά η τάση που χρησιμοποιούσε σε όλες τις ρακέτες του ήταν 53 λίβρες δηλαδή 24 κιλά. Την προηγούμενη ημέρα του αγώνα με το Nadal μας έδωσε 3 ρακέτες. Μια και πάλι στις 53 λίβρες (24 κιλά) και οι άλλες 2 στις 55 λίβρες (25 κιλά).

Αυτό πιστεύουμε το έκανε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να έχει εναλλακτική λύση διατηρώντας το κοντρόλ απέναντι στη δυνατή μπάλα του Nadal χρησιμοποιώντας αυτές με τα περισσότερα κιλά. Ο δεύτερος λόγος είναι για να έχει εναλλακτική λύση απέναντι στην αστάθεια του καιρού και την πιθανότητα να παίξει στο κεντρικό γήπεδο με κλειστή την οροφή που συνεπάγεται αυξημένη θερμοκρασία, όπου και πάλι θα χρησιμοποιούσε τις ρακέτες με τα περισσότερα κιλά. 

Αν και οι απαιτήσεις του δυνατού παιχνιδιού των ανδρών στο ATP Tour επιβάλλει πολλές φορές την αύξηση του βάρους της ρακέτας στα πολύ υψηλά επίπεδα των 360 και πάνω γραμμαρίων, η ρακέτα του Nick δεν υπερβαίνει τα 340 γραμμάρια με χορδή, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένη τη μέτρηση της αδράνειας (swingweight). Και ενώ θα περίμενε κανείς ο δυνατός Verdasco να παίζει με βαριά ρακέτα σας λέμε ότι το βάρος της δεν ξεπερνά και πάλι τα 340 γραμμάρια ενώ πάλι της Kimiko Date φθάνει το εντυπωσιακό βάρος των 393 γραμμαρίων με χορδή με ακόμα πιο εντυπωσιακό swingweight! Υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις με ακραία χαρακτηριστικά και ένας έμπειρος customizer ρακετών καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι αυτή η διαφορετικότητα της ρακέτας του κάθε παίκτη και ο συντονισμός της ανάλογα με το παιχνίδι του καθενός. Ακόμα και στο ημιπροχωρημένο επίπεδο που πολλοί πιστεύουν ότι είναι επουσιώδες.

Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία από τα “παρασκήνια”:

Αν και ο Volandri έχει το ρεκόρ χαμηλών κιλών με το χαμηλότερο που έχει ζητήσει σε τουρνουά τα 10,5 κιλά ένας ακόμα παίκτης ο Kukushkin ακολουθεί την ίδια τακτική με τις ρακέτες τους πλεγμένες στα 13,5/12,5 κιλά! 

Μάλιστα η μόδα είναι τα χαμηλά σχετικά κιλά έτσι δεν είναι λίγες οι φορές οι τάσεις κυμαίνονται μεταξύ των 40-50 λιβρών (18-22,5 κιλών). Εδώ θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε αυτό το επίπεδο αφενός οι παίκτες έχουν εξαιρετικές κιναισθητικές ικανότητες διατηρώντας το κοντρόλ ακόμα και σε τόσο χαμηλές τάσεις και αφετέρου αλλάζουν τις χορδές καθημερινά πλέκοντας από δύο έως και πάνω από 12 ρακέτες ακόμα και αν δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει!

Η εντυπωσιακή λαβή της ρακέτας του Karlovic με μέγεθος 5-3/8, η λαβή της Venus Williams που μετρά 4-5/8 και η παράξενη λαβή “ρόπαλου του baseball” του Gasquet.

O Tursunov που μας ζήτησε μια ρακέτα πλεγμένη στα 22,8 κιλά και μία στις 50,5 λίβρες προφανώς για να δει αν και τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε λίβρες και κιλά.

Ο πάντα φιλικός Marc Lopez που μεταξύ άλλων ιδιαιτεροτήτων στις ρακέτες τους αφαιρεί και την τάπα γιατί πιστεύει ότι έτσι έχουν περισσότερη δύναμη!

Ο Nadal που μπαίνει στο γήπεδο με 4 ρακέτες αλλά έχει σε αναμονή και εγρήγορση τον stringer αφού αποτελεί μέρος του τελετουργικού του να ζητά πάντα on court πλεξίματα κατά τη διάρκεια του αγώνα!

Η ευχάριστη έκπληξη με την επανεμφάνιση του ανανεομένου και φιλέλληνα Μάρκου Φιλιππούση στο Wimbledon.

O Peya και η κολλημένη φωτογραφία του γιού του στο λαιμό της ρακέτας του.

Η μόδα μεταξύ των παικτών από πέρυσι και ειδικά φέτος να ζητάνε 4 κόμπους στις ρακέτες τους. Αυτό το κάνουν για να διασφαλίσουν τουλάχιστον μια συγκεκριμένη μέθοδο πλεξίματος αποφεύγοντας έτσι ιδιαίτερα μεγάλες αποκλίσεις στην απόδοση της ρακέτας τους από τουρνουά σε τουρνουά κάτι που πρέπει να γίνει από τώρα συνήθεια και στα δικά μας junior που παίζουν σε τουρνουά εντός και εκτός Ελλάδας. 

Τα μεγέθη των λαβών έχουν μεγαλώσει γενικά κατά ένα μέγεθος με την ισπανική αντίληψη-μόδα της λεπτής λαβής (whipping grip) να αντικαθίσταται από μεγαλύτερα μεγέθη λαβής της νέας πανύψηλης γενιάς παικτών κάτι που αξίζει να προσέξουν και οι Έλληνες προπονητές. 

Στην πιο απαιτητική πρώτη ημέρα του κυρίως ταμπλό η ομάδα έπλεξε συνολικά των εντυπωσιακό αριθμό των 402 πλεγμένων ρακετών που αποτελεί και ρεκόρ για την ομάδα του Wimbledon με μέσο όρο πάνω από 33 ρακέτες ανά stringer. Μέχρι την Κυριακή που ήταν και ημέρα ρεπό για τους παίκτες είχαν περάσει κιόλας από το stringing service 2979 ρακέτες, ξεπερνώντας κατά 500 τις αντίστοιχες ρακέτες του Wimbledon 2013!

Μεγάλος ήταν ειδικά τις πρώτες ημέρες και ο αριθμός των on court rush jobs με τις ρακέτες να διαδέχονται η μια την άλλη διατηρώντας σε ξέφρενους ρυθμούς την ομάδα.   Μεγαλύτερο αριθμό πλεγμένων ρακετών έχει σημειώσει μέχρι στιγμής ο Nishikori με 49, και τα περισσότερα κιλά ζήτησε η Pliskova πλέκοντας τις ρακέτες της στα 30 κιλά με υβρίδιο εντέρου και πολυεστερικό.

Media Gallery

advert3

Επικοινωνία

logo newΤηλέφωνο: 210-9930452

Έβερτ 1 & Κεφαληνίας

Email: aoailioupoli-at-gmail.com

Χάρτης Πρόσβασης

Our website is protected by DMC Firewall!